Confederația Sindicală Națională MERIDIAN se solidarizează cu  Sindicatul Național Pro Lex

Bucuresti, 04.05.2020

Comunicat de presă

 

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN consideră că declarațiile recente ale ministrului afacerilor interne, domnul Marcel Vela, la adresa poliției locale sunt defăimătoare și nepotrivite în raport cu poziția înaltă pe care acesta o ocupă în Guvernul României.

Ordonanțele militare adoptate în contextul crizei COVID 19 au impus asupra cetățenilor măsuri restrictive fără precedent, cu amenzi disproporționat de mari raportat la sancțiunile prevăzute, în condiții similare, în alte state membre ale UE mult mai bogate decât România.

Situația de urgență și măsurile de distanțare socială luate în acest context afectează drepturile și libertățile tuturor cetățenilor, care până acum nu s-au mai confruntat cu o asemenea limitare. La rândul lor, structurile de ordine publică sunt puse pentru prima dată în fața unor situații excepționale de o asemenea anvergură, care nu au fost prevăzute în scenariile de antrenament. Raporturile de forță dintre stat și cetățean sunt afectate de restricțiile din ordonanțele militare care suspendă pe perioada acestei crize, unele drepturi cetățenești considerate esențiale în societățile democratice.

Odată cu decretarea stării de urgență, poliția locală a primit atribuții noi și a trecut, operațional, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Așadar, la ora actuală, polițiștii locali sunt subalternii și camarazii „din linia întâi” a ministrului afacerilor interne. În acest context, afirmațiile domnului Vela de la sfârșitul săptămânii trecute sunt nedrepte și neîntemeiate.

Polițiștii locali din întreaga țară care contribuie umăr la umăr alături de Poliția Română, Jandarmeria Română și Armata Română la gestionarea acestei situații de criză fără precedent, se simt pe bună dreptate jigniți și nedreptățiți de declarațiile ministrului.

Poliția locală nu este de acord să fie “țapul ispășitor” al nemulțumirii cetățenilor față de amenzile aplicate în ordonantelor militare.

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN se solidarizează cu  Sindicatul Național Pro Lex în demersurile făcute în numele polițiștilor locali pe lângă Președinția României, solicitând în același timp domnului ministru Marcel Vela să abandoneze atitudinea ranchiunoasă bazată pe zvonistică și să îmbrățișeze noi metode de lucru bazate pe informare, dialog și respect reciproc

 

Departamentul de comunicare CSN Meridian

 

Aparitii in mass-media:

Capital: Vela a primit o lovitură de acolo de unde se aștepta mai puțin! I se cere socoteală

Comentarii

comentarii