MAI solicitare spor 75% pentru munca politistilor locali in weekend

Nr. 3815/06.11.2020

 

Către

Ministerul Afacerilor Interne

Domnului ministru Marcel Vela

 

 

Stimate domnule ministru, prin prezenta vă rugăm să inițiați un proiect de modificare a art. 35 din OUG nr. 114/2018, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 1/2020, prin care și polițiștii locali să beneficieze de majorarea de 75% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, precum și pentru munca suplimentară, similar angajaților din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

De asemenea, vă solicităm să propuneți și să susțineți, ca prin act normativ, să se asigure stabilitatea în funcții publice a polițiștilor locali prin păstrarea numărului de posturi existent, cel puțin pe perioada în care își desfășoară activitatea sub coordonarea structurilor de poliție.

După cum știți, polițiștii locali, îndeplinesc misiuni alături de polițiști, sub coordonarea structurilor de poliție, lucrând în ture sau schimburi, atât în cursul săptămânii, cât și în zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează. Cu toate acestea, polițiștii locali nu beneficiază de compensarea muncii suplimentare sau a muncii prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează. Practic, pentru o zi muncită în weekend se acordă o zi liberă în cursul săptămânii.

Acest lucru este nedrept, vădit discriminatoriu și frustrant pentru polițiștii locali, mulți dintre acești dorind să nu mai lucreze în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, fără compensarea în bani sau cu timp liber corespunzător (pentru o zi lucrată în weekend, două zile libere în cursul săptămânii).

Mai mult, munca polițiștilor locali sub coordonarea structurilor de poliție a generat nemulțumiri pentru unii primari, soldate cu reorganizări prin desființarea posturilor (ex. Poliția Locală Deva din 74 posturi au rămas 28).

 

Cu deosebită considerație,

Președinte

Vasile Lincu

Comentarii

comentarii