Proiectul OUG de masuri fiscale in CDS de la Min Finantelor. Interventia ProLex

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ

privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Art.I – Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanță.

 

….

OUG masuri buget 2021 

Observatiile ProLex si raspunsurile dnei Pescaru – director in MFP:

Lincu:

OUG nu poate retroactiva. Este o contradictie la art. 1 in ceea ce priveste data de la care nu se acorda vouchere de vacanta, de la data intrarii in vigoare a OUG sau de la 01.01.2021. Daca se aplica de la data intrarii in vigoare a OUG, bugetarii au dreptul al contravaloarea voucherelor de vacanta pentru perioada 01 ianuarie – data publicarii OUG.

Pescaru: Masura se aplica de la data adoptarii OUG, nu va retroactiva.

Lincu: In acest caz se impune o precizare expresa pentru a nu se interpreta diferit si a genera litigii.

Lincu: Expresia “nu se acorda vouchere de vacanta in 2021” inseamna ca acestea se vor acorda in 2022 pentru 2021. Aceasta a fost interpretarea unitara a instantelor la prevederi similare din trecut. Practic nu este o economie la buget, este o amanare la plata.

Lincu: Neacordarea voucherelor de vacanta afecteaza profund industria HORECA (turismul) si asa foarte grav afectata.

Lincu: De ce OUG se refera si la administratia publica locala daca bugetul primariei este adoptat prin HCL, iar incadrarea este in bugetul alocat? Lasati dreptul la vouchere de vacanta pentru administratia publica locala.

Pescaru: Este adevarat ca voucherele de vacanta a celor din adm publica locala nu afecteaza bugetul de stat, dar masura se vrea a fi nediscriminatorie.

Lincu: Solicit introducerea unui nou articol de modificare a art. 35 alin. (2) si (3) din PG nr. 114/2018, in sensul ca si politistii locali sa beneficieze de majorarea aferenta muncii pestate in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale, precum si pentru munca prestata suplimentar.

Pescaru: Ar trebuie pusa problema pentru toti bugetarii. In aceste zile se discuta la Min Muncii modificarea legii salarizarii. Trebuie sa vorbiti si cu Ministerul Afacerilor Interne.

Lincu: Am pomenit doar de politistii locali pentru ca sunt platiti din bugetele adm publice locale, deci nu afecteaza bugetul de stat, ca in perioada pandemiei lucreaza sub coordonarea structurilor de politie, in aceleasi conditii ca si politistii. Primarii vor sa aiba cadrul legal pentru acodarea acestor drepturi, iar acordarea efectiva va depinde de buget si de activitatea prestata. Nu avem treaba cu MAI. Fac parte din CDS de la nivelul MAI si stiu ca acest minister sustine ca nu-l priveste legislatia ref la politistii locali pentru ca nu sunt angajatii lor.

Se va posta si video cu interventia pe acest proiect.

 

 

Interventie video online in cadrul CDS ref la proiectul legii bugetului pt 2021

Comentarii

comentarii