Tatuajele nu trebuie sa impiedice accederea in structurile de politie

Nr. 2337/05.08.2021

 

 

Către,

Ministerul Afacerilor Interne

 

 

Având în vedere proiectul de ordin pentru modificarea și completarea O.M.A.I. nr. 140/2016, aflat în faza de transparență decizională, formulăm următoarele propuneri:

  1. Abrogarea art. 6, alin (4), lit c) “să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9,00, cu excepția candidaților care au absolvit instituții de învățământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului”

Considerăm că această condiție este perimată, instituția reabilitării nu se aplică pentru nota la purtare, mai ales că acest aspect nu se regăsește la alte instituții de învățământ liceal din statele membre U.E.

  1. Amânarea aplicării prevederilor privind obligativitatea obținerii permisului de conducere categoria „B” până în anul 2022 precum și adăugarea în programul de formare din cadrul școlilor postliceale ale M.A.I. a unui modul de pregătire privind conducerea defensivă, pentru a crește gradul de instruire al elevilor și a-i pregăti pe aceștia pentru conducerea autospecialelor, cu regim prioritar de circulație în situații specifice misiunilor operative ale poliției.

De asemenea vă rugăm să analizați oportunitatea inițierii unei modificări legislative privind modificarea art. 10, alin (12), lit. a) din Lg nr. 360/2002 „nu are tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară”.

Solicităm acest lucru deoarece condiția se aplică doar la încadrare, ulterior polițistului nu îi este interzis să fie tatuat.

Considerăm că prezența unui tatuaj ornamental la nivel antebrațului nu este un impediment în activitatea de poliție, având exemple nenumărate în cadrul I.G.S.U. și M.A.P.N., precum și în alte state europene.

Reamintim în acest sens și Hotărârea nr. 255/2018 a C.N.C.D. prin care I.S.U. “Someș” a fost amendat cu suma de 2000 lei, iar prevederea din ordinul intern (665/2008), privind condiția de a nu prezenta semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de uniforma de vară a fost declarată discriminatorie.

 

Cu stimă,

Președinte

Vasile Lincu

Comentarii

comentarii