MApN: subofiterii in rezerva pot fi avansati ofiteri doar in timp de razboi, in anumite conditii
Nota Pro Lex:
MApN confirma faptul ca Surugiu Iulian si alti subofiteri in rezerva (daca mai sunt astfel de cazuri) au fost avansati ilegal la gradul de sublocotenent in rezerva.
Un subofiter în rezervă, poate fi avansat ofiter daca, în timp de război, îndeplineste cel puţin 3 luni, cu rezultate foarte bune şi bune, funcţii prevăzute a fi încadrate cu ofiţeri în unităţile militare aflate în zona acţiunilor militare.
Gradul de sublocotenent in rezerva nu este gradul urmator vreunui grad de subofiter in rezerva. O interpretare contrara, ar insemna ca toti subofiterii pot fi avansati in gradele urmatoare de ofiteri, atat in activitate, cat si in rezerva.
Fostul ministru Gabriel Oprea si-a recompensat apropiatii cu grade la care acestia nu erau indreptatiti sa le primeasca, potrivit legii.
MApN raspuns ref la avanasarea subofiterilor in rezerva
Nr. 90982/27.10.2015
Ministerul Apărării Naţionale
Domnului ministru Mircea Duşa
Prin prezenta vă rugăm să ne comunicaţi dacă subofiţerii aflaţi în rezervă pot fi înaintaţi în grade de ofiţeri în rezervă şi în ce condiţii (studii, aprecieri, cine propune, etc), cu indicarea temeiului legal.
Cu deosebită consideraţie,
Preşedinte
Vasile Lincu
Legea nr. 80/1995
Art. 37. – Ofiţerii în rezervă provin din:
- a)ofiţeri trecuţi din activitate în rezervă;
- b)absolvenţi cu diplomă de licenţă ai instituţiilor civile de învăţământ superior care au îndeplinit serviciul militar cu termen redus, în raport cu nevoile forţelor armate şi cu rezultatele obţinute la examenul-concurs susţinut la terminarea pregătirii militare;
- c)absolvenţi ai instituţiilor militare de învăţământ pentru formarea ofiţerilor, şcolarizaţi la solicitarea aviaţiei şi marinei civile sau a altor beneficiari;
- d)maiştri militari şi subofiţeri în rezervă, care, în timp de război, îndeplinesc cel puţin 3 luni, cu rezultate foarte bune şi bune, funcţii prevăzute a fi încadrate cu ofiţeri în unităţile militare aflate în zona acţiunilor militare;
- e)absolvenţi cu diplomă de licenţă ai instituţiilor civile de învăţământ superior sau, la nevoie, ai liceelor, cu diplomă de bacalaureat ori ai şcolilor echivalente, cu diplomă, cu profil corespunzător specialităţilor militare deficitare în Ministerul Apărării Naţionale, care au vârsta de cel mult 35 de ani. Bărbaţii trebuie să aibă stagiul militar îndeplinit;
- f)studenţi ai instituţiilor militare de învăţământ pentru formarea ofiţerilor care au promovat penultimul an de studii, în situaţia în care nu mai pot continua pregătirea, dar sunt apţi pentru serviciul militar. Nu se acordă grad de ofiţer studenţilor exmatriculaţi.