Guvernul a injumatatit cresterea salariala pentru a acorda sporul de doctorat (plagiat)
Guvernul tehnocrat a decis ca la sedinta din 08 iunie 2016 sa adopte, printre altele, doua ordonante de urgenta care-i vizeaza pe politisti:
- Modificarea OUG nr. 57/2015 referitor la salarizare;
- Modificarea Statutului politistului
1. Prin OUG referitor la salarizare, Guvernul a declarat ca intentioneaza sa elimine anumite inechitati din sistemul de salarizare al bugetarilor.
In sectorul de aparare si ordine publica au fost retinute urmatoarele inechitati: salariul de merit, sporul de fidelitate si sporul de doctorat.
In urma analizarii impactului bugetar si a numarului beneficiarilor, ministrul muncii a facut publica decizia guvernului de a acorda echivalentul salariului de merit tuturor politistilor care nu au inclus acest drept in salariul de baza ca suma compensatorie tranzitorie. Acest lucru ar insemna o crestere cu 20% la salariul de functie, de la 01 august 2016, iar beneficiarii ar fi fost aproximativ 85% din politisti. Sindicatele au sustinut ca aceasta crestere sa fie luata in calcul la pensie si la stabilirea compensatiei pentru chirie.
In urma jocurilor de culise, fara consultarea sindicatelor, ba chiar impotriva sustinerilor liderilor de sindicat, Guvernul a modificat proiectul intial in sensul de a reduce majorarea salariala la 10% de la 01 august 2016, pentru a acorda sporul de doctor (plagiat) de 15%, urmand, daca nu se schimba nimic, sa dea diferenta de 10% de la 01 august 2017. Acest lucru a fost posibil din cauza unora din sistemul de aparare si ordine publica (chestori si generali) care nu ar fi primit nimic intrucat erau deja beneficiari ai salariului de merit. Practic, Guvernul a luat de la multimea de politisti si militari ca sa plateasca sefilor/chestorilor (generalilor) sporul de doctorat.
Chiar daca sindicatele s-au opus in sedinta din 06 iunie de la Guvern si in cea din 07 iunie de la Ministerul Muncii, se pare ca pozitia Guvernului este ferma: doctorii din politie si armata vor primi un spor de 15%.
2. Prin OUG referitor la modificarea statutului politistului, Guvernul va mentine, chiar si cu opozitia sindicatelor, conditia de “a nu fi cercetat disciplinar” pentru agentii care vor sa participe la examenul pentru trecerea in corpul ofiterilor si a ofiterilor care vor sa participe la examenul pentru ocuparea unei functii de conducere. De asemenea, vor ca ocuparea functiilor de conducere sa se faca prin interviu, nu prin proba scrisa, text grila, cum a propus Pro Lex.
Se dovedeste si de aceasta data faptul ca generalii/chestorii, cu sustinerea ministrului, isi urmaresc interesele personale sfidand multimea saraca, dar care isi risca viata in strada.
Venitul chestorului: salariu mare + indemnizatie de conducere + salariu de merit (20%) + salariu de excelenta (50%) + sporuri in procente (sume diferite desi pericolul este acelasi) + compensatie pentru chirie de 50% …
Rusine lor!
Aceste “realizari” se adauga la modificarea pensiilor militare prin reducerea pensiei prevazute in legea 223/2015 si la blocarea legii salarizarii initiate de guvernul politic.
Politistii au fost mobilizati pentru miting in Bucuresti, Piata Victoriei, in fata muzeului Antipa, intre orele 10-12, in data de 08 iunie a.c.
Politistii locali si-au anuntat sustinerea colegilor din politia nationala si vor fi prezenti la miting.
Forta sindicatelor este data de sustinerea membrilor. Dificultatea consta in faptul ca militarii nu au dreptul la asociere in sindicate, politistii sunt divizati in foarte multe sindicate inactive, politistii au drepturi restranse (nu au dreptul sa inceteze lucrul), majoritatea politistilor sunt la serviciu pana la orele 16, raspandirea teritoriala este la nivel national, dar asta nu da dreptul Guvernului sa profite si sa ne sfideze.