Politistii au iesit in strada ca reactie la decizia Guvernului de a diminua cresterile salariale, chiar daca mitingul nu a fost autorizat
Guvernul a modificat proiectul OUG de reparare a unor inechitati din sistemul de salarizare a bugetarilor, fara stiinta si acordul sindicatelor.
Pentru sectorul de aparare si ordine publica, modificarea a constat in injumatatirea majorarii de 20% (echivalentul salariului de merit) pentru a acorda sporul pentru politistii cu doctorate. S-a ajuns aici la presiunea generalilor si chestorilor care, conform variantei initiale a OUG, nu primeau nicio majorare intrucat beneficiaza de salarii de merit.
Pro Lex a reactionat si a mobilizat membrii pentru proteste in tara si in fata Guvernului. Desi am depus cerere pentru autorizarea mitingului din Bucuresti in data de 06.06.2016 (prima zi lucratoare de la primirea de la Guvern a variantei finale a OUG), comisia a decis sa nu ne dea autorizatie, pe motivul ca cererea nu a fost depusa cu trei zile inainte de data prevazuta pentru miting. Acelasi lucru s-a intamplat si in teritoriu.
Nu toti cei care si-au manifestat interesul de a participa la miting au luat la cunostinta despre neautorizare, astfel ca in Piata Victoriei au ajuns la data orei programate pentru inceperea mitingului, aproximativ 200 de membri.
Multimea a fost informata in legatura cu neautorizarea mitingului si a adresat cuvinte de “multumire” guvernantilor pentru motivele care i-au scos in strada.
Politistii au remarcat urmatoarele:
- dl. ministru Oprea a dat o lege a pensiilor militare foarte buna pentru politisti si militari, iar dl. ministru politist Toba a modificat-o;
- dl. ministru Oprea incepuse demesurile pentru modificarea Statutului politistului, dl. ministru Toba a blocat aceste demersuri;
- dl. ministru Oprea si guvernul din care facea parte, lucra la legea salarizarii unitare care elimina sau reducea inechitatile, iar guvernul tehnocrat a blocat proiectul de lege;
- Guvernul tehnocrat a promis sa rezolve inechitatea referitoare la salariile de merit, dar a decis, in final si cu toata opozitia sindicatelor, sa reduca la jumatate procentul de 20% stabilit initial, pentru a acorda un spor de 15% de doctorat.In opinia Pro Lex, doctoratul nu este util politistilor si nici cetatenilor, iar nerepararea inechitatii referitoare la salariul de merit pentru acordarea sporului de doctorat reprezinta o lipsa de respect din partea conducerii MAI fata de multimea politistilor care isi risca viata in strada.
Actuala conducere a MAI, prin modificarea Statutului politistului prin OUG, a legiferat subiectivismul prin faptul ca a prevazut ca ocuparea functiilor de conducere sa se faca doar prin interviu si a creat cadrul pentru manifestarea abuzurilor prin faptul ca a prevazut conditia de a nu fi cercetat disciplinar agentul care participa la concursul pentru trecerea in corpul ofiterilor si a ofiterului care participa la concursul pentru o functie de conducere.
Aceeasi conducere a MAI a refuzat sa reglementeze dreptul politistilor ultragiati la asistenta juridica gratuita.
La miting, politistii au fost sustinuti si de colegii lor din politia locala, desi acestia nu sunt afectati de modificarile legislative intervenite.