La solicitarea sindicatelor, MAI a decis: posturile de ofiteri, altele decat cele de specialisti, vor fi scoase la concurs din sursa interna
La intalnirea cu ministru, Pro Lex a propus, iar liderii celorlalte sindicate au sustinut, ca posturile de ofiteri sa fie ocupate prin trecerea agentilor in corpul ofiterilor.
Astazi, 27 septembrie a.c., a avut loc intalnirea dintre sefii inspectoratelor generale, reprezentanti ai MAI si liderii sindicatelor din politie, iar tema discutiilor a fost: concursurile pentru diminuarea deficitului de personal.
Cu exceptia Politiei Romane care are 62 posturi de ofiteri de politie pentru a caror ocupare necesita cunoasterea unor limbi rare, toate celelalte posturi de ofiteri, altele decat cele de specialisti se vor ocupa doar prin trecerea agentilor in corpul ofiterilor.
Spre exemplu, la Politia de Frontiera sunt 71 posturi de ofiteri, la IGI 34 posturi de ofiteri, alte 173 posturi de ofiteri sunt la celelalte structuri de politie.
MAI nu a fost de acord cu eliminarea conditiei de vechime in specialitatea studiilor pentru ocuparea functiilor de ofiteri specialisti (financiar, IT, logistica, juridic, etc.) pe motivul ca acest lucru nu este posibil pana la standardizarea fiselor posturilor.
Pro Lex recomanda membrilor sa se inscrie la concursul pentru ocuparea posturilor de ofiteri specialisti, daca au studii de specialitate in domeniul posturilor scoase la concurs si daca primesc sporul de 25% pentru studii superioare. Exista posibilitatea ca cei din comisie sa le respinga participarea la concurs pe motivul ca nu au vechime in specialitatea studiilor, insa Pro Lex ii va reprezenta gratuit in instanta pentru despagubiri, intrucat sporul de 25% pentru studii superioare reprezinta o recunoastere a folosirii acestor studii in exercitarea atributiilor de serviciu.
mai-raspuns-ref-conditii-concurs-2016