Aflaţi cum au ajuns poliţiştii să fie cel mai prost plătiţi angajaţi din România. Pro Lex organizeaza miting in 16 martie
La început a fost un zvon, acum este certitudine, poliţiştilor nu li se va aplica HG 1/2017 care stabileşte salariul minim pe economie la 1450 lei impozabil, fiind afectaţi peste 90% dintre poliţişti, agenţi şi ofiţeri.
La început de an, liderii de sindicat stabileau împreună cu ministrul Gabriel Oprea obiectivele pentru anul respectiv. Aceste obiective vizau recuperarea sau acordarea unor noi drepturi salariale, modificări legislative, câte maşini noi urmează să mai fie repartizate structurilor MAI. Să nu aibă banii de salarii? Nici nu se lua în discuţie, îşi dădea demisia şi pica Guvernul.
Astăzi am ajuns să nu ni se acorde nici măcar salariul minim pe economie care se aplică tuturor angajaţilor de la stat sau din mediul privat. Culmea este că legea prevede acest lucru, dar nu se aplică pentru că pot şi îşi permit, poliţiştii tac şi devin din ce în ce mai eficienţi, cu cât lipsurile sunt mai mari.
Pentru că nu a existat înţelegere cu pensionarii lideri de sindicat, Pro Lex şi Diamantul vor reacţiona cu proteste de stradă.
Pro Lex a înregistrat cererea de autorizare a unor forme de protest stradale pentru joi, 16.03.2017, între orele 11.00 –13.30, în localitatea Bucureşti, după următorul program:
– ora 11.00 – 12.00, adunarea manifestanţilor şi desfăşurarea protestului în parcarea din faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, Piaţa Revoluţiei nr. 1A, sector 1, Bucureşti,
– 12.00 -12.45 deplasare pe ruta parcarea din faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, Piaţa Revoluţiei nr. 1A pe str. Dem. I. Dobrescu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Magheru, Bd. Lascăr Catargiu, Piaţa Victoriei (parcarea din mijlocul intersecţiei).
– ora 12.45 – 13.30, desfăşurarea protestului în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului (parcarea din mijlocul intersecţiei)
– 13.30 defluirea participanţilor
Protestul are următoarele revendicări:
- aplicarea H.G.1/2O17, ȋn sensul de a nu mai exista poliţişti salarizaţi sub salariul minim pe economie de 1450 lei;
- salarizarea poliţiştilor la nivelul maxim al salariului de funcţie, conform Legii 71/2015, OUG nr. 57/2015 şi Deciziei CCR nr. 794/2016;
- grila de salarizare a poliţiştilor distinctă de cea a militarilor, echitabilă, fără diferenţe semnificative între agenţi şi ofiţeri;
- stabilirea compensaţiei pentru chirie ȋn funcţie de valoarea de piaţă şi nu ȋn funcţie de salariu.
Dacă revendicările nu vor fi soluţionate, vom relua protestele.
Pro Lex va asigura materialele logistice şi va plăti mijloacele de transport auto pentru deplasarea spre Bucureşti a tuturor poliţiştilor care vor să ia atitudine faţă de statutul de cel mai prost plătit angajat din România.
De asemenea, nu mai acceptăm discriminarea între poliţişti prin plata compensaţiei pentru chirie în funcţie de salariu, aceasta anomalie trebuie îndreptată cât mai urgent.
Pentru Pro Lex nu contează apartenenţa sindicală, la acţiune pot participa şi cei neafiliaţi sindical şi cei captivi în sindicate locale sau inactive.
Membrii Pro Lex vor fi sprijiniţi să participe la toate formele de protest care vizează drepturile profesionale şi salariale, organizate de orice sindicat, chiar dacă liderii acestora nu vor ca acţiunea să fie comună, însă recomandăm participarea la forme de protest organizate în cursul săptămânii, nu sâmbăta în fata unei clădiri goale.
Notă:
Anul trecut s-a aplicat Hotărârea nr. 1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
Art. 1. Începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră.
Anul acesta nu se va aplica Hotărârea nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
Art. 1. Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră.
Recomandăm tuturor poliţiştilor să solicite aplicarea prevederii art. 2 din HG nr. 1/2017
Art. 2. (1) Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menţionat în prezenta hotărâre, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracţiune.