Miting comun, reusit! Guvernul nepregatit pentru a oferi solutii. MAI promite cu “jumatate de gura”. Pro Lex nu crede în promisiuni, vrea rezultate!
Prin efortul comun SNPPC – Pro Lex am formulat revendicari clare si am propus solutii argumentate, am organizat deplasarea membrilor la miting, am convenit mesajele-revendicari de pe bannere, am suportat in comun cheltuielile aferente protestului.
A fost cel mai mare miting al politistilor. Daca politistii nu erau divizati in peste 40 de sindicate, suntem convinsi ca ar fi fost in strada peste 10.000 de politisti, toti cu acelasi mesaj, aceleasi revendicari.
Alaturi de politistii din tara care s-au deplasat cu aceleasi autocare indiferent de afilierea sindicala, au venit in numar foarte mare si politistii din Bucuresti, in functie de programul de lucru.
Numarul maxim de 8.000 de politisti prezenti la miting a fost in jurul orelor 12.00 – 13.00 cand s-a efectuat si marsul spre Piata Victoriei.
Discutiile de la Guvern au fost civilizate, cu mesaje comune, in care liderii celor doua sindicate s-au completat.
A fost un miting reusit, dar ministrul afacerilor interne a avut un mesaj diferit de cel adresat la bilanturi. Pe de-o parte “va inteleg, cunosc greutatile muncii si salarizarea precara“, iar pe de alta parte “faceti presiuni … lucrurile nu se rezolva asa … nu am prevazut nimic expres pentru politisti in planul de guvernare …”
Doar sediul era al Guvernului, ministrii au fost doar de la interne si dialog social.
Ministrul Comunicarii Publice si al Dialogului Social, Gabriel Petrea, a incercat o diversiune, spunandu-i la ureche, lui Coarna Dumitru ca “au fost acceptate doua revendicari si transmite-i si d-lui Lincu sa accepte si sa de-a un mesaj optimist/pozitiv“. La insistentele lui Lincu Vasile, d-na ministru al afacerilor interne a fost intrebata de catre dl Coarna Dumitru daca sustine cele doua revendicari. Raspuns: “facem calcule, facem calcule … politistii sunt ingaduitori” (a se asculta inregistrarea audio a sedintei).
Orice solutie de rezolvare a revendicarilor tine de Camera Deputatilor. Decizia este una politica, ministerul finantelor nu si-a dat avizul, MAI nu a apelat la procedura de reglementare guvernamentala. Amendamentele vor fi concepute impreuna cu MAI, dar vor fi sustinute de un deputat.