Proteste in administratia publica locala generate de lipsa unei grile de salarizare
Urmare a refuzului parlamentarilor PSD de a nu reglementa o grila de salarizare a personalului din administratia publica locala, toate federatiile sindicale cu membri in administratia publica locala au transmis printr-o conferinta de presa comuna, nemultumirile salariatilor si calendarul protestelor.
Astfel de miercuri 24 mai a.c. vor fi declansate formele de protest in toata administratia publica locala prin incetarea activitatii si greva japoneza.
Comunicat de presă
Situația privind viitoarea salarizare a angajaților din administrația publică locală este cu adevărat critică. Legea salarizării unice, în forma ei actuală, aduce angajaților din acest domeniu de activitate nenumărate prejudicii.
În primul rând, lipsește o grilă de salarizare a angajaților din administrația publică locală, asta însemnând crearea unui haos total în salariile angajaților din primării, consilii județene, direcțiile de asistență socială, de evidență persoanelor, de taxe și impozite și poliție locală. În lipsa unei grile, salariile urmează a fi stabilite, anual, în limita bugetului alocat, de consiliile județene și de consiliile locale.
În ciuda faptului că, la consultări, liderilor sindicali li s-a cerut să pregătească grile de salarizare și amendamente, la discuțiile de joi, 18 mai, din comisia de muncă a Senatului, reprezentanții angajaților au fost efectiv sfidați de politicieni, iar propunerile lor, evident, ignorate.
Această situație conduce la reducerea salariilor până la nivelul minim pe economie, asta însemnând tăieri mai mari decât cele decise temporar de Guvernul Boc în perioada de criză. Este inexplicabil cum, într-o perioadă în care creșterea economică este trâmbițată public, veniturile unei întregi categorii de salariați să fie tăiate drastic.
O a doua consecința este lipsa de predictibilitate a veniturilor – motiv pentru care salariații nu pot angaja credite bancare și nu-și pot face planuri mai îndepărtate de un an. Implicit, putem vorbi și despre incertitudinea evoluției în carieră. Nu în ultimul rând, legea salarizării unitare în actuala formă duce la politizarea totală în administrația publică locală. În absența unei grile, puterea de decizie ajunge, prin intemediul consiliilor locale, în mâna primarilor de cele mai multe ori subiectivi.
Actuala lege a salarizării încalcă flagrant atât principiile legalității, nediscriminării, egalității, principiul importanței sociale a muncii, principiul transparenței, dar și prevederi ale Constițutiei României și ale Directivei Europene 78/CE/2000.
În consecință, sindicatele reprezentative din administrația publică locală solicită o grilă de salarizare pentru angajați cu respectarea principiilor legii. Sindicatele vor formula astăzi un punct de vedere comun, care va fi susținut cu argumente în comisiile de la Camera Deputaților.
Sindicatele avertizează că gradul de nemulțumire al angajaților din aceste structuri se poate concretiza oricând în proteste masive, inclusiv încetarea lucrului.
Sindicatul Național al Funcționarilor Publici
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație
Federația Sindicală a Sindicatelor din Administație Sed Lex
Uniunea Forța Legii
Federația Sindicatelor Pro Administrație din România
SNPV Pro Lex