Sedinta la MAI intre reprezentantii institutiei si ai sindicatelor. Aflati despre ce s-a discutat
Astazi, 24 iulie, la sediul MAI a avut loc o sedinta intre reprezentantii institutiei si ai sindicatelor. Sedinta a fost condusa de catre doamna ministru Carmen Dan si a avut ca tema modificarea Statutului politistului.
Desi este clar ca sedinta a fost determinata de evenimentul tragic, modificarea Statutului politistului, desi este o necesitate, nu este si o prioritate a momentului. Subiectul privind modificarea Statutului politistului s-a epuizat rapid intrucat doamna ministru a cerut sindicatelor sa vina cu un proiect de lege, schimband astfel procedura juridica si practica ca proiectele de lege sa fie initiate de institutie cu consultarea sindicatelor.
Discutiile de 3 ore s-au axat pe problemele profesionale ale politistilor, liderii de sindicat prezentand situatiile existente in realitate, de la nerespectarea legii si ordinelor, pana la abuzuri si managementul defectuos al resurselor umane. Dna ministru a dat dispozitie pentru formarea unor echipe de verificare a modului de indeplinire a ordinelor de ministru. Din aceste echipe vor face parte si lideri de sindicate.
Prioritatea momentului o reprezinta deficitul de personal, drept pentru care, in perioada imediat urmatoare, dna ministru se va intalni cu ministrul finantelor si cu premierul pentru asigurarea resurselor financiare necesare incadrarii personalului din sursa externa.
S-a discutat si s-a luat in calcul reducerea duratei de scolarizare a agentilor de politie, incepand chiar cu promotia de anul acesta.
Pro Lex, SNPPC, Federatia A.I. Cuza si CNP au hotarat sa lucreze impreuna la realizarea unui proiect de Statut al politistului ce va fi inaintat MAI in max 30 de zile.
Pro Lex solicita liderilor si membrilor de sindicat sa ne comunice problemele profesionale a caror solutionare se poate realiza prin modificarea Statutului politistului.
Printre problemele identificate de Pro Lex, rezolvabile prin modificarea Statutului politistului, enumeram:
- lipsa asistentei juridice gratuite pentru politistii ultragiati;
- nediferentierea in evolutia in cariera intre politistii absoventi ai scolilor de politie si cei incadrati din sursa externa;
- incadrarea agentilor de politie in functii diferite (exista situatii in care absolventii sunt incadrati pe agent II, iar alti politisti cu vechime sunt incadrati pe agent III sau chiar IV);
- incadrare pe functii si salarizare diferite a politistilor, desi au fisele posturilor identice si presteaza aceeasi activitate;
- compensatia pentru chirie nu acopera chiria din anumite localitati;
- se mentine starea de provizorat a functiilor de conducere prin imputerniciri repetate, pe o perioada mare de timp;
- neaplicarea dreptului privind ajutorul acordat politistilor pentru achizitionarea unui imobil proprietate personala.