Intalnire la MAI intre sindicate si reprezentantii ministerului. Ce am facut, ce vrem sa facem, ce vor sindicatele

Astăzi, începând cu ora 10:00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o întâlnire între conducerea MAI și liderii de sindicate. Ședința a fost prezidata de ministrul Lucian Bode.

Ședința a început cu o prezentare a realizărilor ministerului în 2020 și a continuat cu ce își propune să facă în perioada următoare.

  • La 30.12.2020 s-a stabilit procedura privind acordarea titlului de specialist clasă, drept prevăzut de Legea 153 și neaplicat din 2017, de care vor beneficia aproximativ 76.000 de angajați MAI (polițiști, jandarmi, pompieri, personal contractual/civil).

Notă: Deși acest drept se voia a fi compensație la înghețarea salariilor, în fapt este o restanța salarială. Pro Lex a transmis membrilor împuterniciri pentru recuperarea acestui drept pe ultimii trei ani.

  • Prin OUG 226/2020 polițiștii vor putea să își reporteze dreptul la decontarea serviciilor turistice aferent anului 2020 în situația în care nu au beneficiat de el.

Notă: Nu este o prevedere pentru polițiști, ea se aplică tuturor bugetarilor. Este o măsură logică în contextul pandemiei. Pro Lex oferă reduceri importante la cazarea membrilor în pensiunea sindicatului de la Bran, Casa Dracula by ProLex.

  • Se va acorda majorarea de 75% din salariul/solda de funcție  pentru părinții din MAI care nu pot să beneficieze de zile libere pentru îngrijorarea copiilor ce stau acasă din cauza suspendării cursurilor.

Notă: în fapt, deja avem sesizări de neacordare a acestui drept.

Această prevedere a fost adoptată prin OUG 147/2020 pentru toate categoriile de angajați din România.

 

Ce își propune ministrul Bode:

  • Să susțină completarea proiectului de OUG promovat de Ministerului Sănătății, cu privire la stimularea personalului medical de a participa la activitățile de vaccinare, cu scopul de a include un amendament prin care să prevadă alocarea unei sume de 1000 lei brut/lunar, pentru personalul MAI (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri etc) care sunt implicați direct în lupta împotriva pandemiei de COVID19.
  • Să organizeze mărească numărul de locuri în școlile de agenți de poliție și să organizeze concursuri din sursă externă pentru specialiști.

Notă: Angajările din sursă externă se vor realiza după susținerea examenelor de TCO.

  • Să aprobe o procedură privind însoțirea persoanelor cu tulburări psihice în ambulanțe, pentru evitarea tragediile precum cea petrecută la Olt;
  • Să mărească sporul de suprasolicitare neuropsihică, sporul de „judiciar”;
  • Să mențină condițiile actuale de pensionare.
  • Să susțină un amendament la Legea 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, pentru ca urmașii personalului MAI din rețeaua medicală să beneficieze de pensie de urmaș în cuantum de 75% din salariu.
  • Să susțină actualizarea cu rata inflației și creșterea normei de hrană.

Notă: Norma de hrană se actualizează de către MApN prin ordin al ministrului în funcție de creșterea preturilor la alimente.

MAI are o restanță față de polițiști constând în diferența la norma de hrană aferentă anului 2019.

 

Președintele Sindicatului Pro Lex, Lincu Vasile, a susținut următoarele:

– membrii pe care îi reprezintă nu consideră că s-a compensat înghețarea salariilor prin acordarea unui drept restant, respectiv titlul de specialist de clasă. Mai mult, pragurile de acordare a acestui drept sunt mai mari decât cele de la STS (2-4-6 ani), Penitenciar și SRI (3-5-7 ani);

– prevederile referitoare la titlul de specialist de clasă nu sunt publice, deci nu sunt cunoscute care sunt categoriile de specialități, astfel încât polițiștii să nu piardă vechimea în caz de mutare;

– existența practicii de ocupare a funcțiilor publice de conducere prin desemnare, nu împuternicire, ceea ce conduce la nelegalitatea actelor semnate și neplata indemnizației de conducere;

– faptul că nu se justifică incompatibilitățile suplimentare pentru polițiștii cu aviz de poliție judiciară. Astfel, aceștia au de ales între a renunța la calitatea de președinte de asociații/fundații sportive, persoane fizice autorizate ce gestionează proiecte pe fonduri europene sau să plece de la structura de judiciar. În schimb, de ani de zile, este tolerată vânzarea online de către polițiștii din Sind Pol a produselor constând în articole din compunerea uniformei de serviciu, conformă sau modificată, inclusiv articole ce nu fac parte din dotare, dar care poartă inscripția poliție. Vânzarea este „la liber”, adică oricine poate cumpăra uniformă de poliție.

 

 

 

Pro Lex alături de celelalte sindicate cu care a organizat acțiuni de protest, a înaintat ministerului soluții rezonabile și realizabile în ceea ce privește compensarea înghețării salariilor. În acest sens, a fost menționată compensația de risc de până la 30% din salariu.

Liderii de sindicate s-au completat în problemele sesizate, argumente și soluții.

Comentarii

comentarii