Domnule ministru Cseke Attila, lasă-ne! – comunicat de presa
Comunicat de presă
Domnule ministru Cseke Attila, lasă-ne!
Ca și în alte state europene, unitățile administrativ teritoriale au înființat structuri de poliție locală pentru îndeplinirea unor misiuni de control specifice disciplinei în construcții, comerțului stradal, mediului, precum și pentru anumite misiuni de ordine publică și circulație.
În majoritatea statelor, poliția locală este a comunității, adică este în sprijinul acesteia.
În România, lucrurile nu stau așa pentru că, pe de-o parte anumiți primari își stabilesc bugetul pe venituri din amenzi ce urmează a fi aplicate și încasate, polițiștii locali având normă de amenzi, iar pe de altă parte, legea este neclară sau chiar greșită.
După 10 ani de activitate a poliției locale am crezut că ministrul administrației a învățat ceva și vrea să schimbe în bine situația, accesând un proiect de sute de mii de euro pentru a realiza un proiect de modificare a legii poliției locale.
Deși proiectul este încă în faza de consultări, ne-am dat seama că ministrul nu a înțeles că cea mai mare problemă actuală a polițiștilor locali este vârsta de pensionare de 65 ani. La această vârstă nu mai poți să îndeplinești activități de ordine publică și rutier, drept pentru care vârsta de pensionare a tuturor polițiștilor din Poliția Română sau a celor din alte state, care lucrează în astfel de condiții, este redusă la 47-55 ani. În lipsa unei clarificări, problema este „rezolvată” de către primari prin disponibilizarea abuzivă a celor vârstnici.
Teoretic, proiectul vizează și acest subiect, însă, varianta prezentată sindicatelor a fost că polițistul local poate beneficia de pensie anticipată, dacă face dovada unui stagiu minim de cotizare de 35 de ani. Serios!? Păi, domnule ministru, asta înseamnă agravare a actualei situații, nu rezolvare, în condițiile în care orice cetățean din România iese la pensie la limită de vârstă, nu anticipată, dacă are un stagiu minim de cotizare de 35 ani. Deși a sesizat aberația, Ministerul Dezvoltării a modificat articolul într-o variantă … mult mai proastă, sperând că un singur alineat înlocuiește întreaga lege a pensiilor militare.
Domnule ministru Cseke Attila, nu mai avem încredere în dumneavoastră, v-am dat un proiect „la cheie”, fără pretenții financiare sau drepturi de autor, nu are rost să cheltuiți sute de mii de euro pe ceva mai prost. Lăsați-ne!
Acum înțelegem de ce nici ministerul apărării nu are încredere în dumneavoastră și nu vă comunică valoarea actualizată a normei de hrană, fapt care prejudiciază financiar peste 15.000 de angajați. Curtea de Apel București, prin motivarea sentinței civile nr. 1202/20.11.2020 v-a învățat cum să vă administrați propriul minister pentru a comunica cu cel al apărării, dar se pare că în loc să citiți și să vă conformați, preferați să trageți de timp printr-un recurs nemotivat.
Tabel comparativ aspecte si propuneri 15.09