Comunicat referitor la întâlnirea MAI – sindicate 

Azi 02.03.2020, la sediul MAI, a avut o întâlnire de lucru condusă de Norocel-Pompiliu STROE, Secretar de stat, alături de specialiștii din cadrul Direcției Generale Financiare și Direcției Generale Juridice. Din partea organizațiilor sindicale au participat liderii Sindicatului PRO LEX, SNPPC, Sindicatului EUROPOL, Sindicatului Diamantul, SNAP și SED LEX.
Obiectul principal al discuțiilor a fost reprezentat de modul de aplicare a Deciziei ICCJ 51/2019, în contextul oportunității emiterii unei Ordonanțe de urgență sau a unui Ordin de ministru în acest sens.
Poziția comună a sindicatelor a fost în sensul emiterii unei Note-Raport/Ordin de ministru prin care să se dispună, pentru viitor, începând cu 30 ianuarie 2020, recalcularea salariului de funcție luându-se în considerare nivelul maxim al salariilor aflate în plată, care includ elementele salariale corespunzătoare sporului de fidelitate acordat în funcție de vechimea în sistemul de ordine publică, sporului de studii superioare, sporului pentru pericol deosebit și altele, iar retroactiv, pentru ultimii 3 ani, pentru perioada ianuarie 2020 – ianuarie 2017, drepturile corespunzătoare să fie acordate în baza unei Ordonanțe de urgență care să modifice OUG 114/2018, având în vedere plafonarea în vigoare.
Poziția reprezentanților MAI a fost de respingere a propunerii organizațiilor sindicale, motivat de faptul că impactul financiar este unul consistent, de aproximativ 500 milioane lei, iar o Notă-Raport semnată de ministru ar fi insuficientă pentru a rezolva problema plafonărilor instituită de actele normative în vigoare.
După aproximativ o oră de la începerea discuțiilor, s-a alăturat discuției și Marcel Vela, ministrul MAI, însoțit de Bogdan Despescu, secretar de stat și Liviu Vasilescu, inspector general al Poliției Române. După prezentarea punctelor de vedere, acesta a făcut vorbire despre contextul politic actual, care nu permite posibilitatea ca Guvernul să emită Ordonanțe de urgență, dar și despre faptul că, în calitate de ministru desemnat nu poate semna o Notă-Raport, ci doar după ce va avea loc audierea în comisiile parlamentare joi, 05 martie, va putea aprecia dacă își asumă un asemenea demers.
În acest sens, ne-a transmis că solicită ca discuțiile finale pe modalitatea în care va fi aplicată Decizia ICCJ 51/2019 să fie amânate pentru joi, 05 martie, la ora 15:30, după audiere, când își va putea asuma o decizie în acest sens. În cazul în care nu se va obține majoritate și nu va fi votat noul Guvern, se va ajunge la alegeri anticipate, aspect care schimbă din nou perspectivele în ceea ce privește emiterea unei Ordonanțe de urgență.
În contextul în care Dumitru Coarnă – SNPPC a înțeles să organizeze acțiunea de protest individual, fără să permită tuturor sindicatelor să participe la pichetare, toate celelalte sindicate au luat decizia de a organiza activități comune de protest în situația în care dl. Marcel Vela nu va oferi garanții reale cu privire la aplicarea deîndată a Deciziei ICCJ 51/2019. Demersul se va realiza după ce vom avea certitudinea că dl. Marcel Vela va rămâne ministru de interne în urma audierii din 5 martie 2020 de către comisia de specialitate a Parlamentului.
 De asemenea, liderii sindicatelor au decis că vor refuza să onoreze invitațiile de participare la bilanțul MAI, în semn de boicot față de refuzul de aplicare, deîndată, a Deciziei ICCJ 51/2019.

Comentarii

comentarii