Comunicat de presa ref reorganizarea Politiei Locale sector 6
Reorganizare ilegală făcută de primarul Ciucu cu ajutorul voturilor consilierilor locali PNL-USR la Poliția Locală Sector 6
Sindicatul Național PRO LEX, organizație la care sunt afiliați un număr mare de polițiști locali, ia atitudine atât față de modul în care Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Capitalei a găsit de cuviință să procedeze pentru o așa numită ”reorganizare” a poliției locale, dar și față de atitudinea jignitoare pe care a avut-o, în mod constant, față de polițiștii locali.
Sindicatul Pro Lex a semnalat consilierilor locali un întreg șir de nereguli, chiar ilegalități, în cadrul procesului de reorganizare a Poliției Locale Sector 6, București, aspecte sesizate și în corespondența trimisă deja prefectului Capitalei.
Acestea sunt, după cum urmează:
- Numirea pe noile funcții, ca urmare a reorganizării, precum și ocuparea unor eventuale funcții vacante nu se poate realiza până la modificarea Legii nr. 155/2010, pentru punerea în acord cu prevederile 84 alin. 1, coroborat cu art. 624 alin. 1 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.
ANFP a inițiat un proiect de OUG în acest sens, l-a transmis Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației și este în curs de avizare. ANFP a transmis tuturor primăriilor că nu se pot organiza concursuri de ocupare a funcțiilor publice specifice de polițist local până nu se reglementează echivalarea acestor funcții cu cele generale.
- HCL nu este motivat în fapt și în drept. Se declară că se dorește eficientizarea, însă, nu se motivează reducerea de posturi de la anumite structuri și nici nu dovedește modificarea atribuțiilor din fișa postului cu peste 50%. O astfel de modificare ar fi trebuit motivată, dovedită și materializată prin crearea unor posturi care să cuprindă noile atribuții.
- Nu există criterii care să justifice reducerea unor posturi încadrate cu diferite funcții și grade profesionale, în condițiile în care toate fișele posturilor din cadrul aceluiași birou sunt identice, indiferent dacă aceste posturi erau ocupate de către funcționari publici cu gradul profesional asistent, principal sau superior.
- Ședința din data de 09.09.2021 a Consiliului local Sector 6 nu a fost convocată de către primar. Dispoziția nr. 1529 din 03.09.2021, aflată pe site-ul Primăriei Sectorului 6 București de convocare a consiliului local a fost semnată de o persoană neidentificată, fară împuternicire sau drept de a convoca consiliul local.
- Consiliul local nu avea dreptul să adopte o hotărâre de reorganizare a Poliției Locale Sector 6 mai devreme de 6 luni de la ultima reorganizare, respectiv de la reorganizarea dispusă prin HCL nr. 133 în data de 29.07.2021, care a vizat exact același lucru: organigrama, statul de funcții, ROF-ul. OUG nr. 57/2019
Pro Lex atrage atenția asupra faptului că primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a făcut în reperate rânduri acuzații grave la adresa polițiștilor locali, fără a putea să dovedească niciuna dintre afirmațiile defăimătoare. Acesta a încercat să acrediteze ideea că angajările ”s-au făcut pe șpagă”, ”s-au dat bani grei pentru un post” și, cu toate că afirmațiile au fost făcute în public, în repetate rânduri, nu a prezentat vreo probă în sprijinul lor și nici nu a sesizat organele abilitate pentru a începe cercetările pentru stabilirea vinovaților.
Schimbarea directorilor este ciclică, o dată cu schimbarea politică, dar, de data aceasta, se dorește și schimbarea personalului cu funcții de execuție, acuzațiile fiind doar pretexte și declarații politice.
Primarul Ciprian Ciucu a afirmat că polițiștii locali sunt analfabeți, că nu știu să scrie sau să citească. Reamintim pe această cale că foarte mulți angajați ai poliției locale au studii superioare, iar toți polițiștii locali cu atribuții în ordine publică au efectuat cursuri de specializare în școlile Ministerului Afacerilor Interne.
Atitudinea și performanța polițiștilor locali depinde foarte mult de managementul instituției, de ordinele dispuse și modul de pregătire și coordonare.
Primarul Ciprian Ciucu reproșează polițiștilor locali numărul mic de amenzi aplicate, semn că asta este noua direcție/misiune a poliției locale și că bugetul primăriei se bazează pe aceste sume.
Domnule primar, eficientizarea poliției locale nu se face cu reducerea a 100 de posturi ocupate de cei din stradă cu atribuții în domeniul ordinii publice și circulației și menținerea numărului mare de angajați la birouri, în structurile suport!
Cine răspunde pentru prejudiciile aduse bugetului instituției prin plata salariilor celor disponibilizați nelegal?
Comunicat de presa Pro Lex 10 septembrie 2021