Tânăr lovit de polițiști în centrul Capitalei. Explicațiile sindicaliștilor
Sindicaliștii din poliție vin cu explicații în cazul tânărului încătuşat de poliţişti şi lovit în București, incident filmat de un șofer. Sindicatul polițiștilor și vameșilor Pro Lex arată că bărbatul era violent și era cunoscut ca un „consumator mai vechi de substanţe interzise”.
„La intervenţia respectivă poliţistii au fost chemaţi prin serviciul 112. Când au ajuns la faţa locului, aceştia au găsit un individ dezbrăcat în totalitate, murdar pe mare parte din corp de propriile fecale şi cu răni superficiale care sângerau. Individul se afla într-o stare de extremă agitaţie, fiind violent atât cu propriul corp, cât şi cu persoanele aflate în jurul lui, pe care încerca să le muşte. Poliţiştii l-au recunoscut ca fiind un consumator mai vechi de substanţe interzise”, arată un comunicat al sindicatului polițiștilor.
Mai mult, tânărul „nu comunica cu poliţiştii aflaţi la faţa locului, fiind incoerent în exprimare şi având momente în care nu ştia unde se află şi ce se întâmplă cu el”, spun reprezentanții sindicatului.
Digi24 a prezentat imaginile cu puternic impact emoțional în care tânărul, încătușat și la mâini și la picioare, cere ajutor în trafic şoferilor. Oamenii legii toarnă și o sticlă de apă pe el şi îl trântesc la pământ.
Reprezentații sindicatului spun că incidentul nu a fost reprezentat „conform realităţii de la faţa locului”, „din cauza imaginilor blurate şi a comentariului jurnalistic”, și spun că vor prezenta înregistrarea integrală joi, la PROLEX TV.
Potrivit Pro Lex, „imaginile dovedesc că poliţistul nu loveşte cu brutalitate, ci doar îndepărtează individul cu piciorul pentru a evita contactul cu acesta, care insista să-l atingă şi să-l muşte”.
Sindicaliștii din poliție mai spun că vor să tragă un semnal de alarmă: „Poliţiştii care acţionează în stradă (…) se confruntă cu tot mai multe cazuri de oameni violenti, drogaţi şi alcoolici, la care trebuie să intervină, însă în dotarea lor nu există materiale care să îi protejeze. Astfel de intervenţii “cu mâinile goale” au un risc mare de contaminare în contactul cu sângele, urina şi fecale infectate. În cadrul Poliţiei Române nu există din păcate o procedură în cazuri precum cel prezentat, care să reglementeze intervenţia agenţilor de ordine şi siguranţă publică”.
În cazul polițiștilor secțiilor 10 și 11 din Capitală care au fost implicați în acest incident a fost deschis dosar penal, au precizat, marți, şefii Poliţiei Capitalei care cercetează acest caz. De asemenea, și Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (APADOR-CH) s-a autosesizat şi vrea ca alături de bărbatul agresat de poliţie să facă o plângere penală.