Cursul de initiere in cariera, mit sau realitate?
Legea 360/2002 prevede ca politistii provin “de regula” din institutiile de invatamant ale M.A.I.
Prin exceptie insa, acestia pot fi si incadrati direct din viata civila dupa promovarea unui concurs. Acestia trebuie sa urmeze un curs de “initiere in cariera”.
Art. 10 alin (2) În primul an de activitate, polițistul încadrat direct sau transferat trebuie să urmeze un curs pentru inițierea în carieră în instituțiile de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne.
Mai departe ne lamureste O.M.A.I. nr 140/2016 care prevede :
Anexa 4 Capitolul II
Art. 4. –
(1) Formarea inițială a polițistului, în context formal, reprezintă învățarea organizată și structurată realizată într-un cadru instituționalizat și se fundamentează pe o proiectare didactică explicită și finalități educative prestabilite exprimate în cunoștințe și/sau competențe dobândite și certificate instituțional.
b) cursuri pentru inițierea în carieră, realizate în cadrul instituțiilor de învățământ ale MAI.
Art. 5. –
(1) Cursul pentru inițierea în carieră se adresează polițiștilor care au dobândit acest statut profesional, în următoarele situații:
b) prin încadrare directă sau transfer din instituțiile publice de apărare și securitate națională, pe funcții de execuție vacante, de polițist, a persoanelor cu studii corespunzătoare cerințelor postului.
2) Cursul pentru inițierea în carieră trebuie promovat în primul an de activitate, perioadă maximă prevăzută pentru încheierea formării inițiale a polițistului.
Realitatea insa arata ca exista multe situatii in care “proaspetii politisti” nu urmeaza sau nu sunt nici macar programati la acest curs in primul an de activitate iar de aici se ridica o intrebare… “ce se intampla in cazul in care acest curs nu e urmat in primul an?” Legislatia ofera un raspuns asa ca am intrebat institutia.