Aproape 500 de poliţişti locali au protestat în Piaţa Constituţiei, ameninţând cu greva generală

Aproximativ 500 de de poliţişti locali, majoritatea având pe faţă măşti Anonymous, au protestat luni în Piaţa Constituţiei din Capitală, nemulţumiţi de intenţia guvernanţilor de a reduce cu aproape o jumătate alocaţia pentru norma de hrană.

 La sfârşitul mitingului, protestatarii au anunţat că dacă guvernanţii le vor reduce norma de hrană vor urma noi proteste şi nu este exclus să intre în grevă generală.

În timpul protestului, o delegaţie a Sindicatului Pro Lex a intrat pentru negoceri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

La finalul discuţiilor, preşedintele sindicatului, Vasile Lincu, i-a anunţat pe poliţiştii locali că reprezentanţii ministerului “au demonstrat că nu au cunoştinţe juridice” şi au spus că decizia finală va aparţine “anumitor primari” şi va fi în funcţie de “bugete”.

În acest context, Lincu a spus că, în cazul în care legea nu va fi respectată, vor urma noi proteste şi se poate ajunge la grevă generală.

“Cu siguranţă, dacă nu respectă legea, vor fi şi alte proteste. Nu excludem nici greva generală. Dacă acum au ieşit oameni în stradă pentru a preîntâmpina emiterea unei hotârâri de Guvern greşite, sunt convins că vor ieşi mult mai mulţi în stradă şi pe termen nedeterminat dacă acest drept va fi tăiat. Nu excludem nici greva generală”, a declarat Vasile Lincu.

Sindicaliştii spun că, potrivit hotărârii de Guvern, norma de hrană a poliţiştilor locali ar urma să fie stabilită în funcţie de numărul de ore lucrate, şi nu în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, aşa cum se întâmplă la Poliţia naţională.

“Zilele acestea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care prevede reducerea normei de hrană la jumătate. Dacă HG va fi adoptată în această variantă, vom asista la o tăiere a veniturilor mai mare decât cea a Guvernului Boc”, a declarat Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Pro Lex.

Protestatarii se consideră nedreptăţiţi de aceste schimbări, în condiţiile în care poliţiştii locali au preluat o parte din atribuţiile Poliţiei naţionale.

Aceştia au avut pe faţă măşti Anonymous şi au scandat “Domnul Oprea, nu uita, şi Locala e a ta”, aceeaşi lozincă fiind adaptată şi pentru premierul Victor Ponta şi ministrul Liviu Dragnea.

Protestatarii au avut bannere pe care scria “SOS poliţistul român”, “Mai bine nu mai furaţi, decât hrana să ne-o tăiaţi”, “Nu ne putem risca viaţa, integritatea şi libertatea pentru 700 de lei pe lună” şi “Semănaţi tăieri, culegeţi haos”.

O delegaţie a Sindicatului Pro Lex a mers pentru negoceri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

La mitingul din Piaţa Constituţiei au participat şi poliţişti locali din alte oraşe ale ţării.

Sursa Mediafax

 

Comentarii

comentarii