Situatie majorare salariala cu 63 la suta

Majorarea salariului de bază al funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul central al Ministerului Finanţelor Publice si Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală cu 63 la suta a fost decisa prin Ordonanţa de urgenţă nr. 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare. Majorarea s-a facut cu 25 de clase succesive de salarizare la care s-a aplicat pentru fiecare 2,5 % din salariul de baza, conform Legii nr. 284/2010, Art.10.

De aceasta beneficiaza Antifrauda, DGAMC , Aparatul central al MFP(unde este inclusa ANAP) si aparatul central al ANAF(inclusiv DGV). De la aceasta majorarea este exclus doar personalul DGRFP si al structurilor  subordonate.

In dispozitivul  Ordonanţei de urgenţă nr. 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare, nu se face referire la motivele care au stat la baza majorarii salariilor aparatului central din finante.

Ele apar in comunicatul Ministerului Finantelor Publice aparut vineri 30.10.2015 si publicat pe site-ul acestei institutii publice.

Principalele aspecte invocate au fost urmatoarele:

-activitatea şi riscurile aferente operaţiunilor de stabilire şi colectare a creanţelor bugetare sunt elemente care justifică importanţa deosebită a activităţii derulate de personalul din cadrul aparatului propriu al acesteia.

-lipsa unei activităţi coerente şi a unei capacităţi de menţinere a stabilităţii personalului la nivelul ANAF, va genera un ritm scazut de încasare a veniturilor bugetare , ceea ce conduce la creşterea restanţelor sumelor datorate bugetului general consolidat, cu efecte negative asupra funcţionării eficiente şi a stabilităţii statului.

-activităţile complexe ale MFP, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, ANAP şi precum şi imperativul asigurării unei stabilităţi a personalului specializat din cadrul acestora.

La o prima analiza a acestor motive rezulta ca era mai in drept sa beneficieze de aceste drepturi personalul din teritoriu, avand in vedere faptul ca in afara Antifraudei si a DGAMC structurile teritoriale ale ANAF au mai multe atributii in domeniile invocate. In ceea ce priveste stabilitatea personalului si migrarea acestuia catre alte domenii ca procent  acestea se manifesta mai mult in DGRFP-uri.

Referitor la faptul ca acordarea acestei majorări salariale este de natură să creeze o salarizare similară cu personalul din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, si pentru aceasta ar trebui sa beneficieze tot aparatul central al ANAF, pentru ca acesta se ocupa de implementarea programului de reforma al ANAF,exista unele motive serioase ca aceasta situatie ar fi macar apropiata de cea reala.

Nu suntem impotriva maririi salariiilor personalului din ANAF, ba dimpotriva  aceasta trebuie facuta, dar trebuie respectat macar principiul echitatii si coerentei, prin crearea de oportunităţi egale şi de remuneraţie egală la muncă de valoare egală.

Intr-un comunicat transmis de catre presedintele ANAF se face referire ca majorarea este doar o prima faza si ca urmeaza si o a doua anul urmator, pentru celelalte structuri din cadrul ANAF.

Este sublim dar nu trebuie uitat ca incepand cu anul urmator va intra in vigoare noua lege a salarizarii si se va porni de la nivelul de salarizare din luna decembrie 2015, la care se va aplica in anul 2016 o prima transa reprezentand un procent aplicat acestuia.  Avand in vedere acest fapt nu avem convingerea ca pentru personalul ramas din ANAF va fi aplicata din anul urmator o suma suplimentara in plus fata de celelalte categorii de bugetari.

De fapt prin aceasta masura a majorarii salariilor unor categorii de personal din ANAF se recunoaste faptul ca pentru a creste incasarile la buget este necesara majorarea salariilor, asa cum a fost cazul la DGAMC si Antifrauda.

Cred ca mai corect ar fi trebuit sa se spuna faptul ca desi s-au facut fel de fel de experimente in ceea ce priveste modul de organizare al institutiei pentru a avea rezultate mai bune, mai cinstit ar fi fost sa se acorde de la inceput salarii mai mari angajatilor pentru a avea bani mai multi la buget.

Organizatia noastra va efectua in continuare demersuri pentru acordarea acestor drepturi si personalului exclus de la aplicarea acestei majorari si vom respecta decizia si recomandarile dumneavoastra.

 

Tabel discriminare OUG nr. 47 din 2015

comunicat MFP

comunicat presedinte ANAF

Comentarii

comentarii