Solicitare MAI majorare spor neuro 15% pt poliția judiciară

Nr. 127150 din 04.12.2019

 

Către,

Ministerul Afacerilor Interne

Stimate domnule Ion Marcel VELA – ministrul afacerilor interne

 

Vă rugăm să analizați posibilitatea majorării sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică acordat polițiștilor din structurile de investigații criminale la 15% din salariu.

În drept acest spor este reglementat de Legea 153/2017, art. 5, Secțiunea 1, Capitolul VIII, Anexa V, coroborat cu art. 13, Secțiunea a 2-a, Capitolul II, Anexa VI.

 

Art. 5.  Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de la curțile de apel, tribunale, tribunalele specializate și judecătorii, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personal de specialitate juridică asimilat magistraților, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, asistenții judiciari, inspectorii judiciari, personalul auxiliar de specialitate, personalul de specialitate criminalistică și personalul auxiliar de specialitate criminalistică din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice și al laboratoarelor de expertize criminalistice, ofițerii și agenții de poliție judiciară, precum și specialiștii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, personalul de probațiune beneficiază și de un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, (…)

Art. 13. (1)  Dispozițiile legale prin care sunt stabilite sporuri, indemnizații și alte drepturi de natură salarială pentru personalul din alte domenii de activitate din sectorul bugetar se aplică și personalului militar, polițiștilor, funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalului civil care se află în situații similare, indiferent de tipul unității în care își desfășoară activitatea, cu avizul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

În fapt, de acest spor au beneficiat până în anul 2017 doar polițiștii care lucrau sub supravegherea procurorului, în cuantum de 5% din salariu. Prin O.M.A.I. S/7/2018, acest spor a fost majorat la 10% din salariu și acordat și altor categorii de personal (intervenție, arest), iar în cadrul ședințelor comisiei de dialog social de la nivelul M.A.I. s-a discutat posibilitatea majorării acestui spor la 15% pentru structurile de investigații criminale pentru a motiva polițiștii să acceadă în structuri de poliție judiciară.

Menționăm faptul ca de acest drept beneficiază și lucrători din cadrul D.O.S. sau D.C.C.O. însă la un procent de peste 15%, în lege fiind prevăzut ca fiind de “până la 25%”.

Cu stimă,

Președinte

Vasile Lincu

Comentarii

comentarii