Imputernicire proces salarizare la nivel maxim

Inechitatile in materie de salarizare a bugetarilor le-a constatat toata lumea, mai ales de cand s-a schimbat sistemul de reglementare a salarizarii (2010).
Legiuitorul a incercat sa elimine aceste inechitati prin L 71/2015, doar ca aceasta nu era clara in ceea ce priveste institutiile beneficiare.
Un primar a apreciat ca i se aplica si angajatilor primariei si a emis decizii prin care a eliminat aceste inechitati salariale. Curtea de Conturi nu a fost de acord si i-a cerut sa anuleze actele administrative.
ProLex a intervenit pentru membrii sai din primarie si a solicitat lamurirea legii la ICCJ.
Instanta suprema a dat Decizia 23/2016 si a precizat ca L 71/2015 se aplica tuturor institutiilor bugetare.
ProLex a introdus actiuni pentru marea majoritate a membrilor sai din administratia publica locala, apoi pentru cei din adminstratia publica centrala si pentru politisti.
Dupa L 71/2015 a venit Guvernul si a clarificat prin OUG nr. 20/2016, apoi CCR prin Decizia 794/2016 a stabilit ca raportarea se face la nivelul familiei ocupationale.
Lucrurile pareau clare, am castigat zeci de procese, iar dupa modelul nostru au actionat in instanta majoritatea bugetarilor.
Lucrurile s-au complicat dupa ce judecatorii si personalul auxiliar au cam terminat propriile actiuni si si-au vazut salariile majorate. Ca si cum au uitat de prevederile legale si de practica instantei, multi judecatori au inceput sa respinga actiunile invocand o decizie a ICCJ 49/2018 care se referea la salarizarea personalul încadrat în direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, structuri deconcentrate, deci care nu aveau legatura cu salarizarea celorlalti bugetari.
Desi s-au mai lamurit cu privire la faptul ca Decizia 49/2018 nu are legatura cu alti bugetari, totusi practica instantelor nu a devenit unitara.
La sfarsitul anului ICCJ a pronuntat decizia 80/2023 prin care reconfirma ca am avut dreptate, de aceasta data invocand principiile legii salarizarii.
In aceste conditii, lucrurile ar trebui sa fie mult mai clare, o formalitate in instanta.
ProLex a introdus deja actiuni pentru membrii ce ne-au imputernicit, chiar si pentru cei carora instanta le-a respins anterior actiunile.
Salariile trebuie sa fie la nivelul familiei ocupationale, respectiv:
– “Administratie” pentru membrii din M.Transporturilor I., M.Economiei A.T., M.Finantelor, M. Fondurilor Europene, Arhivele Nationale, M Justitiei (pt functionarii publici), Institutia prefectului, M Energiei, Secretariatul General al Guvernului. Stim ce minister are cele mai mari salarii, avem situatia acestor salarii, toti membrii au de castigat.
– “Apararii, Ordinii Publice si Securitatii Nationale”, mai exact la nivelul MAI pentru politisti, adica acelasi salariu de functie pentru toti ofiterii politie si acelasi salariu de functie pentru toti agentii de politie.
Recomand sa ne contactati pentru imputerniciri si pentru a va comunica ce documente sunt necesare pentru instanta.
Reprezentarea in instanta este gratuita.
Membrii de sindicat pot descarca imputernicirea si pot vedea ce documente ne trebuie, in Aplicatia de mobil ProLex Club din Magazin Play, respectiv APP Store.

Comentarii

comentarii