Polițiştii locali din Cluj au ameninţat că ies în stradă
Luni, 16 Februarie 2015, Scris de: Monitorul
Aproximativ 100 de poliţişti locali au anunţat luni că vor ieşi în stradă să protesteze în faţa Prefecturii Cluj nemulţumiţi, printre altele, că li se va reduce norma de hrană cu 50% şi că nu le sunt respectate drepturile. S-au răzgândit de îndată ce au primit mai multe promisiuni din partea Primăriei Cluj-Napoca.
Sindicaliştii spun că, potrivit hotărârii de Guvern, norma de hrană a poliţiştilor locali ar urma să fie stabilită în funcţie de numărul de ore lucrate, şi nu în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, aşa cum se întâmplă la Poliţia naţională.
“Zilele acestea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care prevede reducerea normei de hrană la jumătate. Dacă HG va fi adoptată în această variantă, vom asista la o tăiere a veniturilor mai mare decât cea a Guvernului Boc”, a declarat Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Pro Lex.
Protestatarii se consideră nedreptăţiţi de aceste schimbări, în condiţiile în care poliţiştii locali au preluat o parte din atribuţiile Poliţiei naţionale.
“Solicităm adoptarea unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea metodologiei și a regulilor de aplicare a normei de hrană, care să prevadă norma de hrană calcultată pe zile calendaristice, prelungirea termenelor stabilite pentru formarea inițială a polițiștilor locali în unitățile de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi reglementarea modului de încadrare a locurilor de muncă și activităților în condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă pentru polițiștii locali”, susţin poliţiştii.
Ei se plâng de faptul că suma de bani aferentă normei de hrană, care li se cuvine zilnic, este diferită de la caz la caz.
“Unele consilii locale au emis hotărâri prin care au stabilit corect suma de 24 lei/zi calendaristică, altele au stabilit sume mai mici, fără vreo justificare legală, iar altele nu au prevăzut acest drept polițiștilor locali din respectivele localități”, susțin polițiștii.
Pe de-o parte, ei reclamă faptul că termenul scadent pentru instruirea polițiștilor din domeniul ordinii și liniștii publice, precum și cei din domeniul circulației rutiere se împlinește în acest an și că din cauza numărului limitat de locuri nu au putut fi pregătiți toți polițiștii.
“Termenul scadent se împlinește anul acesta, iar celor ce nu au urmat cursul, potrivit legii, urmează să le înceteze raporturile de serviciu. În fapt, bugetul primăriilor și numărul limitat de locuri din unitățile de învățământ au făcut imposibilă respectarea termenelor prevăzute de lege pentru școlarizare”, au declarat cei de la direcția Poliției Locale.
Totodată, polițiștii sunt nemulțumiți de faptul că nu există în prezent nicio lege care să stabiliească încadrările activităților acestora în condiții speciale de muncă. “Polițiștii locali au dreptul la încadrarea activității sau locurile de muncă în condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă. Cu toate acestea nu există vreo reglementare legală care să prevadă această încadrare și practic dreptul este doar pe hârtie”, au mai menționat ei.
În plus, Poliția Locală mai este dezamăgită și de felul în care sunt acordate locurile pentru posturile din cadrul direcției de ordine și siguranță publică. “Prin OUG nr. 63/2010 s-a stabilit ca numărul polițiștilor locali să fie în raport de 1/1000 de locuitori. La data adoptării, în vigoare era poliția comunitară cu atribuții de pază și ordine publică. Prin adoptarea legii poliței locale, aceasta a primit noi competențe și noi compartimente, însă procentul a rămas neschimbat, ceea ce a condus la reducerea numărului polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice”, au mai declarat polițiștii.
Înainte de protest, reprezentanţii Sindicatului au stat la discuţii cu reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca care le-au promis că banii necesari sporului de hrană vor fi asiguraţi din bugetul local. În aceste condiţii, protestul poliţiştilor locali de la Cluj-Napoca s-a anulat.